فهرست مطالب

پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده - سال نهم شماره 1 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
سال نهم شماره 1 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طاهره نوری*، کیومرث فرحبخش، معصومه اسمعیلی، روح الله کریمی صفحات 1-29
    زمینه و مقدمه

    الگوهای مشاوره پیش از ازدواج کنونی برای نیروهای انتظامی به صورت کلی و بدون توجه به نیازهای خاص و مشکلات مبتلا به زندگی زناشویی آنان تنظیم شده است. لذا این پژوهش اولین پژوهش با هدف طراحی الگوی مشاوره پیش از ازدواج در نیروی انتظامی براساس رضایت زناشویی صورت گرفته است .

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و با رویکرد کیفی و روش زمینه ای انجام شد. جامعه آماری زوجهای ساکن در شهرک سازمانی ناجا بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه انتخاب شدند؛ سپس به وسیله پرسشنامه 47 سوالی رضایت زناشویی انریچ زوجهای راضی و ناراضی سرند شدند. پس از مصاحبه با 20 زوج راضی و ناراضی پاسخ های زوجین به اشباع رسید. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه نیمه ساخت یافته صورت گرفت . برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش زمینه ای (کدگذاری باز ، محوری ، انتخابی) استفاده شد.

    یافته ها

    مقولات الگوی مشاوره پیش از ازدواج در ناجا براساس رضایت زناشویی عبارت از ؛ کفویت ، ویژگیهای رفتاری موثر ، استرسورهای شغلی، شبکه های حمایتی ، آموزش مهارتهای اساسی ، عادات شخصیتی مرتبط با شغل پلیس بود. مقوله ارزیابی و شناخت به عنوان مقوله هسته ای و اصلی در نظر گرفته شد .

    نتیجه گیری

    این برنامه ماهیتی آموزنده و پیشگیرانه دارد .

    کلیدواژگان: الگو، مشاوره پیش از ازدواج، نیروهای پلیس، رضایت زناشویی
  • ریحانه جان نثاری*، زهرا لامع صفحات 31-67
    زمینه و هدف

    خانواده، هسته ی مرکزی هرجامعه است؛ درواقع، آینده ی نسل بشر، وابسته به یک خانواده سالم و به دنبال آن، تربیت-صحیح فرزندان می باشد. به طوری که در بحث حضانت که لازمه تربیت است؛ باید دقت لازم را مبذول داشت تا بتوانیم جامعه ی-مستحکم و سالم تری داشته باشیم. پژوهش پیش رو با هدف استخراج مبانی فقهی و حقوقی مورد نظر شارع و مقنن در مورد حضانت فرزندان آسیب پذیر (بی سرپرست و بدسرپرست) انجام گرفته تا وضعیت حضانت و سرپرستی فرزندان موصوف بهبود یابد.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از روش اسنادی و با مراجعه به منابع معتبر فقهی وحقوقی بررسی می گردد.

    یافته ها و نتایج

    یافته های این پژوهش، نشان گر این است که در وهله اول، والدین طفل و نظام قضایی کشور، باید صلاح و مصلحت طفل را مدنظر قرار دهند و نظام قضایی در خصوص واگذاری حضانت، موقعیتی را ایجاد نماید که آینده طفل، مورد خدشه قرار-نگیرد. به عبارت دیگر، فرد یا سازمانی که حضانت طفل، برعهده او قرار گرفته؛ بایستی تمام تلاش خود را درجهت سلامت جسمی، روحی، دینی، اخلاقی و... مبذول داشته تا طفل مذکور، در آینده بتواند برای جامعه خود، فردی مفید باشد؛ نه این که مخل نظم و امنیت شده و وجود وی باعث نا امنی در جامعه گردد. بدین ترتیب رعایت غبطه و مصلحت کودک یا نوجوان یکی از مبانی فقهی و حقوقی می باشد که مورد توجه فقها و قانون گذار هم قرار گرفته است. دیگر مبانی فقهی و حقوقی حضانت و سرپرستی کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست،عبارتند از: قاعده لاضرر، قاعده تعاون، قاعده حفظ نظام، قاعده نفی سبیل، قاعده احسان، قاعده المومنون عند شروطهم، امورحسبه و اصل کرامت.

    کلیدواژگان: بی سرپرست، بدسرپرست، حضانت، کودکان و نوجوانان، مبانی فقهی حقوقی
  • باقر حسین آبادی*، فریبا شایگان، مهدی یکتایی صفحات 69-103
    مقدمه

    قتل های خانوادگی به سبب اینکه در نتیجه تنش و درگیری دو یا چند عضو خانواده به وجود می آید، ویران کننده این کانون می باشد. از منظر جرم شناسان، قتل های خانوادگی، علاوه بر تلف شدن قربانی، عوارض و عواقب سنگینی برجامعه، خانواده قربانی جرم و متهم می گذارد.

    روش

    پژوهش حاضر به دنبال روایت های قتل های خانوادگی است.این مقاله با رویکرد کیفی و روش تحلیل روایت مضمونی برای کشف و استخراج مقولات و مطالعه بسترها، زمینه ها و عوامل وقوع قتل های خانوادگی پرداخته، جامعه مورد مطالعه قاتلین قتل های خانوادگی بود که دستگیر شده و به قتل اعتراف کرده اند، حجم نمونه تا حد اشباع نظری بود که با 16 نفر حاصل شد. روش نمونه گیری هدفمند و ابزار جمع آوری اطلاعات تحلیل فیلم های مصاحبه با قاتلین بود. روایی و پایایی مصاحبه ها از طریق کدگذاری توسط افراد دیگر و تطبیق آن با کدگذاری محقق به اثبات رسید.

    یافته ها: 

    پژوهش نشان داد که مقوله های عمده ای ازجمله مصرف انواع موادمخدر به خصوص موادمخدر توهم زا، عدم پایبندی به ارزش های اخلاقی، مشکلات و آسیب های دوران کودکی، عدم وفاداری به تعهدات زندگی زناشویی، برخوردهای زننده و خشونت آمیز در خانواده، منجر به پیامدهای این مسئله یعنی قتل یکی اعضاء خانواده شده است.

    نتیجه

    قاتلین این دسته از قتل ها، فاقد برخی مهارت های فردی - اجتماعی بوده و به سبب سرکوب عواطف و هیجانات دوران کودکی ازنوعی حس انتقام جویی برخوردار بودند. وقتی فضای خانواده مناسب نباشد امکان واکنش های اعضای خانواده و بروز خشونت نسبت به یکدیگر از جمله قتل یکی از اعضای خانواده بوجود می اید.

    کلیدواژگان: قتل خانوادگی، مطالعه کیفی، تحلیل روایت، شرایط علی قتل، قاتل
  • فرناز محمدی*، سیما قدرتی صفحات 105-136
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر احساس تنهایی و امیدواری زنان سرپرست خانوار شهر تهران انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش انجام پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان سرپرست خانوار شهر تهران در سال 1398 بودند. گروه نمونه به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزارها شامل آزمون امیدواری میلر (1998) و مقیاس احساس تنهایی اجتماعی - عاطفی (2004) بود. برنامه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری بر احساس تنهایی (05/0>P) و امیدواری (05/0>P) زنان سرپرست خانوار دارد.

    نتیجه گیری:

     بنابر یافته های این، روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد سبب بهبود احساس تنهایی و امیدواری می شود و نمایانگر افق های تازه در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر سود جست.بنابراین، به نظر می رسد این مداخله آموزشی برای زنان سرپرست خانوار کاربردی است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، احساس تنهایی، امیدواری، زنان سرپرست خانوار
  • علی قنبری برزیان، داود زهرانی* صفحات 137-175
    زمینه و هدف

    هدف این نوشتار بررسی و تحلیل تاثیر میزان و نوع استفاده از فضای مجازی بر انواع سبک های فراغتی دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان است. در مبانی نظری از نظریه های بوردیو در سبک فراغت، گربنر در تاثیر رسانه و گیدنز در ارتباط مابین سبک فراغت و رسانه استفاده شده است.

    روش شناسی:

     این مطالعه، پژوهشی کمی، با استفاده از تکنیک پیمایش بوده است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دختر ساکن خوابگاه های دانشگاه اصفهان است و ابزار گردآوری داده ها هم پرسشنامه هستند که 384 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند.

    یافته ها: 

    جهت استخراج و تشخیص گونه های متفاوت سبک فراغت، تحلیل عاملی بر روی مجموع گویه های مربوط به سبک فراغت (اوقات فراغت، مدیریت بدن، خوراک و مصرف) انجام شده است. دانشجویانی که بیشترین استفاده و حضور در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی را دارند گرایش بیشتری به سبک فراغت مدگرا و مدرن داشته اند و دانشجویانی که کمترین استفاده و حضور در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی را دارند گرایش بیشتری به سبک فراغتی روزانه و معمول دارند.

    نتایج

    بر اساس نتایج داده ها، میزان و نوع استفاده از فضای مجازی بر سبک های فراغتی دانشجویان تاثیر معناداری داشته اند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سبک زندگی، سبک فراغت، فضای مجازی، اوقات فراغت
  • هاجر چیانی*، پانته آ جهانگیر، نسرین چمنی صفحات 177-204
    مقدمه

    زنان خانواده اعتیاد، نسبت به زنان دیگر تحت فشار روانی زیادی بوده و از مشکلات روانی بیشتری رنج می برند. براین اساس هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر بهبود سلامت روان و دشواری هیجان زنان خانواده اعتیاد شهر کرج می باشد.

    روش

    روش پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بوده است. جامعه آماری شامل کلیه زنان خانواده اعتیاد شهر کرج بودند که به صورت تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه سلامت روان گلد برگ و هیلر (1979) از بین جامعه آماری 30 نفر غربال شدند و به صورت تصادفی (15 نفر) در گروه آزمایش و (15نفر) در گروه کنترل گمارده شدند.

    یافته ها:

    نتایج پژوهش نشان داد که شرکت کنندگان گروه آزمایش نسبت به شرکت کنندگان گروه گواه در پس آزمون پژوهش در پرسشنامه سلامت روان نمره بالاتر و در پرسشنامه دشواری هیجانی نمره پایین تری گرفتند و این نمرات در سطح 01/0 معنی دار می باشد (01/0>P). 

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سلامت روان، اعتیاد، دشواری هیجان
  • رابطه بین جو مدرسه و اعتماد به پلیس در نگرش دختران دبیرستانی شهر کرمان
    الهام شیردل*، مریم محمدی، حمید شیردل صفحات 205-228
    زمینه و هدف

    «اعتماد» از عوامل مهمی است که به کارکرد موفقیت‌آمیز پلیس در راستای حفظ نظم در جامعه کمک زیادی می‌کند. نظام آموزشی و مدرسه نقش مهمی را در ایجاد پیوند اجتماعی و اعتماد نوجوانان - آینده‌سازان جامعه هستند - با نهاد پلیس و نیروی انتظامی ایفا می‌کند. هدف اساسی این پژوهش، بررسی رابطه میان جو مدرسه و اعتماد به پلیس در میان دختران دبیرستانی شهر کرمان است.

    روش

    این پژوهش به روش پیمایشی انجام و برای جمع‌آوری داده‌های آن از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری متشکل از دانش‌آموزان دختر دبیرستانی شهر کرمان در سال 1398 با تعداد نمونه 380 نفر است که با روش نمونه‌گیری طبقه‌بندی متناسب با حجم نمونه انتخاب شدند.

    یافته‌ ها

     نتایج آمار توصیفی و استنباطی به‌دست‌آمده از داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نشان می‌دهد که در سطح معناداری 99 درصد، رابطه‌ای معنادار و مثبت بین مولفه‌های جو مدرسه و اعتماد به پلیس در نگرش دانش‌آموزان دختر دبیرستانی وجود دارد؛ به‌عبارتی با افزایش جو عاطفی، آموزشی، تعادل جویی، رویارویی و جو انتظاری مدرسه، اعتماد به پلیس در دانش‌آموزان دختر بیشتر می‌شود. همچنین متغیر «ارتباط با دوستان» با «اعتماد به پلیس» دارای رابطه منفی است. آزمون تحلیل رگرسیون نشان داد، سه متغیر «جو رویارویی مدرسه، ارتباط با دوستان و جو آموزشی مدرسه» به ترتیب حدود 15 درصد از تغییرات متغیر اعتماد به پلیس را تبیین می‌کنند.

    نتیجه‌ گیری

    بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان گفت، مدرسه و پیوند آن با دانش‌آموزان می‌تواند باعث تسهیل روابط پلیس با نوجوانان و جامعه شود.

    کلیدواژگان: جو مدرسه، اعتماد به پلیس، دختران دبیرستانی، شهر کرمان
  • پیش بینی قلدری سایبری در دانش آموزان تیز هوش بر اساس کیفیت ارتباط با والدین با نقش میانجی اعتیاد به تلفن هوشمند
    الهام شمسی زاده، زهرا افتخار صعادی*، حمدالله جایروند، سعید بختیارپور، بهنام مکوندی صفحات 229-251
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش، پیش‌بینی قلدری سایبری در دانش‌آموزان تیزهوش بر اساس کیفیت ارتباط با والدین به‌واسطه اعتیاد به تلفن هوشمند بود.

    روش پژوهش

     جامعه آماری پژوهش، شامل همه دانش‌آموزان تیزهوش تهران و البرز است که در سال تحصیلی 1400- 1399 داوطلب ورود به دانشگاه بودند. 372 نفر از این افراد، به روش نمونه‌برداری در دسترس از طریق فراخوان اینترنتی انتخاب شدند و به‌صورت آنلاین (برخط) به پرسش نامه ارزیابی رابطه والد - فرزند، پرسش نامه اعتیاد به تلفن هوشمند، پرسش نامه تجربه قلدری - قربانی سایبری، پاسخ دادند. برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته‌ ها

    نتایج نشان دادند که رابطه مستقیم و معناداری میان کیفیت ارتباط با والدین و اعتیاد به تلفن هوشمند، با قلدری سایبری وجود دارد و بین کیفیت ارتباط با والدین، با اعتیاد به تلفن هوشمند رابطه مستقیم و معناداری برقرار است. همچنین اعتیاد به تلفن هوشمند، نقش واسطه جزیی میان کیفیت رابطه والدین با قلدری سایبری در دانش‌آموزان تیزهوش دارد.

    نتیجه‌ گیری

     با توجه به پژوهش انجام‌شده، می‌توان گفت با بهبود کیفیت ارتباط نوجوان با والدین میزان وابستگی و اعتیاد به تلفن هوشمند و به‌واسطه آن، رفتارهای قلدری سایبری در دانش‌آموزان تیزهوش کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: قلدری سایبری، اعتیاد به تلفن هوشمند، کیفیت ارتباط با والدین
  • ساخت و اعتباریابی مقیاس نگرش به ازدواج مجدد (مطالعه موردی: همسران شهدا)
    راشن عبدالهی*، جواد عینی پور، احمد سوری صفحات 253-271
    زمینه و هدف

    ازدواج به‌عنوان اولین گام برای تشکیل نهاد خانواده به معنی در آمیختن دو چشم‌انداز و ارزش است. این تحقیق به منظور ساخت و اعتباریابی مقیاس مناسب برای سنجش نگرش همسران شهدا به ازدواج انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی – پیمایشی از نوع تحلیل عاملی بوده است و هدف آن، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام همسران شهدا در نیروی انتظامی (حدود 300 نفر) است که 81 نفر از آن‌ها به صورت تصادفی ساده به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار این تحقیق، پرسش نامه محقق ساخته بود که سه بخش «شناختی، رفتاری و احساسی» دارد. روایی صوری و محتوایی پرسش نامه، مورد ارزیابی برخی از استادان و کارشناسان روان‌شناسی واقع شد و به روش فرمول‌های CVR و CVI به تایید آن ها رسید. درنهایت، پرسش نامه مشتمل بر 33 سوال شد که با اجرا بر روی 30 نفر از جامعه موردنظر، برآورد پایایی آن به روش همسانی درونی و با فرمول آلفای کرونباخ انجام شد که نشان دهنده پایایی مناسب آن بود.

    یافته‌ ها

     برای تجزیه و تحلیل پژوهش از روش تحلیل عاملی و روش واریماکس استفاده شد. نتایج تحقیق نمایان گر وجود هفت عامل «ارزش گذاری، خوش بینی، بدبینی، تبلیغ، تمایل به داشتن سرپرست، تلقی منفی از سرنوشت و ترس از تنهایی» بود.

    نتایج

    این مقیاس برای اندازه‌گیری نگرش همسران معزز شهدا به ازدواج مجدد، ابزاری روا و پایاست و می‌تواند از نتایج آن برای مشاوره ازدواج آن‌ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خوش بینی، بدبینی، تبلیغ، تمایل به داشتن سرپرست، تلقی منفی از سرنوشت، ترس از تنهایی
  • بررسی میزان افسردگی، ازخودبیگانگی، خودشکوفایی و سرمایه فرهنگی فرزند متاثر از خشونت نمادین واقع بر زنان متاهل در خانواده
    شکوفه زند، منصور حقیقتیان*، سید علی هاشمیان فر صفحات 273-313
    زمینه و هدف

    زنان محور اصلی خانواده را تشکیل می‌دهند، خشونت واقع بر زنان در خانواده می‌تواند به سلامت و امنیت آنان آسیب رساند و خانواده را دچار بحران کند. البته، مصادیقی از خشونت وجود دارد که حافظه جمعی از آن به‌عنوان خشونت یاد نمی‌کند، و همین‌طور نمایش تطبیق زندگی توام با مردسالاری گروهی از زنان که در تعارض با تفکرات برابری طلبانه هستند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی پیامدهای همین نوع خشونت یعنی خشونت نمادین واقع بر زنان در خانواده است.

    روش

    روش تحقیقی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته از نوع توصیفی - همبستگی با ابزار پرسش نامه است. جامعه آماری تحقیق، زنان متاهل شهر تهران هستند که بر اساس ملاک توسعه‌یافتگی، مناطق 2، 6، 10، 13 و 17 انتخاب و 450 نفر از زنان این مناطق به عنوان حجم نمونه بر اساس نرم‌افزار sample power تعیین شده و به روش نمونه‌گیری سهمیه‌ای مورد بررسی قرارگرفته‌اند زیرا آمار دقیقی از زنانی که متاثر از این خشونت پنهان باشند، در دسترس نبود. واحد تحلیل «فرد» است و در تحلیل داده‌ها و آزمون فرضیات از همبستگی پیرسون و مدل‌سازی معادله ساختاری استفاده شده است.

    یافته‌ ها

    نشان می‌دهد خشونت نمادین اعمال‌شده بر زنان متاهل با رسیدن به خودشکوفایی آنان، همبستگی معنادار و منفی (0.49-) دارد. بین خشونت نمادین بر زنان متاهل و ازخودبیگانگی ایشان، همبستگی معنادار و مثبت (0.60) دیده می‌شود. بین خشونت نمادین واقع بر زنان متاهل و افسردگی آنان، همبستگی معنادار و مثبت (0.60) وجود دارد. میان خشونت نمادین بر زنان متاهل و میزان سرمایه فرهنگی فرزند، همبستگی معنادار و منفی (0.29-) دیده می‌شود.

    نتیجه‌ گیری

    تحقیق حاضر نشان می‌دهد خشونت نمادین مانعی جدی برای رسیدن به خودشکوفایی زنان و رشد سرمایه فرهنگی فرزندان است و می‌تواند موجب ازخودبیگانگی و افسردگی زنان شود و مشکلات زیادی در خانواده به‌وجود آورد.

    کلیدواژگان: خشونت نمادین، سرمایه فرهنگی، خودشکوفایی، ازخودبیگانگی و افسردگی
  • معرفی الگوی تربیت جنسی خانواده محور مبتنی بر رشد و سنجش اثربخشی آن بر دانش، نگرش، مهارت و سبک های تربیت جنسی متخصصان حوزه کودک
    سید محسن اصغری نکاح*، زبیر صمیمی صفحات 315-338
    زمینه و هدف

    تربیت جنسی یکی از حوزه‌های مورد نیاز و چالش بر‌انگیز برای توانمندسازی متخصصان کودک است و نیازمند الگوهای علمی تخصصی متناسب با بافت فرهنگی می‌باشد؛ بر این اساس، هدف این پژوهش معرفی الگوی تربیت جنسی خانواده محور مبتنی بر رشد و سنجش اثربخشی آن بر دانش، نگرش، مهارت و سبک‌های تربیت جنسی متخصصان حوزه کودک بود.

    روش پژوهش

     روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون - پس‌آزمون بدون گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، تمامی متخصصان حوزه کودک در سال 1400-1399 بودند. نمونه شامل 30 مشارکت‌کننده بود که داوطلبانه و از طریق فراخوان در دوره توانمندسازی تربیت جنسی در پنج جلسه چهارساعته آموزشی به‌صورت مجازی شرکت کردند. همه افراد قبل و پس از دوره آموزشی، پرسش نامه محقق ساخته تربیت جنسی خانواده محور مبتنی بر رشد و پرسش نامه سبک‌های تربیت جنسی عبدالله زاده و کیخسروی (1398) را به‌صورت تحت وب تکمیل کردند. برای تحلیل داده‌ها از آزمون تی همبسته در SPSS-22 استفاده شد.

    یافته‌ ها

     نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش‌آزمون و پس‌آزمون مشارکت‌کنندگان در مولفه‌های سه‌گانه دانشی، نگرشی و مهارتی تربیت جنسی، تفاوت معناداری وجود داشت (001/0>p). همچنین بین میانگین نمرات پیش‌آزمون و پس‌آزمون در مولفه‌های سبک تربیت جنسی سخت‌گیرانه و مقتدرانه نیز تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>p). بااین‌حال، در سبک تربیت جنسی آزادگذار تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می‌شود از الگوی تربیت جنسی خانواده محور مبتنی بر رشد برای دوره‌های توانمندسازی و ارتقای حرفه‌ای متخصصان کودک در حوزه تربیت جنسی استفاده شود.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، دانش جنسی، نگرش جنسی، مهارت های جنسی، سبک های تربیت جنسی، الگوی تربیت جنسی خانواده محور مبتنی بر رشد
  • ارائه الگوی داده بنیاد مشارکت سیاسی زنان در ایران
    یحیی میرشکاران*، الهام وحیدی، زهرا پیشگاهی فرد، روح الله سالار صفحات 339-369
    زمینه و مقدمه

    مشارکت زنان در سطوح بالای مدیریت سیاسی کشور از جمله شاخص‌های مهم توسعه پایدار است. بررسی‌ها نشان از عدم تفاوت مشارکت سیاسی در قاعده پایینی هرم سیاسی قدرت در ایران و جهان دارد، اما نابرابری در سطوح بالای قدرت مشهود است. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی پارادایمی از مشارکت سیاسی زنان در ایران در سطح نخبگان انجام شده است.

    روش تحقیق

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت داده‌ها کیفی است که با روش داده‌بنیاد انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، زنان دارای تجربه مشارکت در ساختار سیاسی کشورند که با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از 50 مصاحبه، اشباع نظری به دست آمد. برای سنجش پایایی داده‌ها، مصاحبه‌ها با دقت پیاده شد و همواره در طول مصاحبه، مفاهیم دریافتی پاسخگویان کنترل می شد. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش زمینه‌ای (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) استفاده شد و سرانجام، یافته‌ها در مدل داده بنیاد نمایان شد.

    یافته‌ ها

    بر طبق یافته‌های حاصل از مصاحبه، موانع مشارکت سیاسی زنان در ایران در شش بخش «موانع اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، روان‌شناختی و فقهی- حقوقی» طبقه‌بندی شد.

    نتیجه‌گیری

     مشارکت سیاسی زنان تحت تاثیر عوامل گوناگونی است که این عوامل در شرایط علی، زمینه‌ای و مداخله‌ای طبقه‌بندی می‌شود. با در نظر گرفتن پدیده محوری، راهبردها، طرح‌ها و کنش‌هایی برای مشارکت سیاسی زنان اتخاذ می‌شود، که در قالب پیامدهای این دیاگرام ظهور می‌یابد.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، زنان، الگو، پارادایم، ایران
|
  • Tahere Nori *, Kiiumars Farahbakhsh, Masoumehe Esmaeily, Ruholla Karimi Pages 1-29
    Background and Introduction

    The patterns of premarital counseling for law enforcement are generally set without regard to the specific needs and problems of their marital life.

    Method

    The study was conducted in a quantitative manner with a qualitative approach and contextual method. The statistical population was couples living in the NAJA organizational town who were selected using purposive and voluntary sampling; Satisfied and dissatisfied couples were then screened using the 47 Enrique Marital Satisfaction Questionnaire. After interviewing 20 satisfied and dissatisfied couples, the couple's answers were saturated. Data were collected using semi-structured interviews. To determine the content validity, the interview questions were provided to the advisors and psychologists of NAJA to evaluate the questions according to the subject of study and transparency and comprehensiveness, and after applying the opinions of professors and experts; The questions were corrected, evaluated and after applying the opinions of professors and experts; The questions were corrected for transparency as well as comprehensiveness. To measure the reliability of qualitative data, not only was the recording of interviews and the accurate implementation of the interviews considered, but during the interview, the concepts received were constantly monitored with the respondents themselves. Background method (open, axial, selective coding) was used to analyze the findings.

    Findings

    Categories of premarital counseling model in NAJA based on marital satisfaction are; Adequacy, effective behavioral characteristics, job stressors, support networks, basic skills training, personality habits related to police jobs. The category of evaluation and cognition was considered as the core category.

    Keywords: model, premarital counseling, police forces, marital satisfaction
  • Reyhaneh Jannesari *, Zahra Lamee Pages 31-67

    The family is the core of any society.In fact,the future of the human race depends on a healthy family,followed by the proper upbringing of children.So that in the discussion of custody, which is necessary for education, the necessary care must be taken so that we can have a stronger and healthier society. In this study,considering the importance of this issue, the principles of custody and guardianship of homeless and abused children and adolescents were examined.In the first place, the children's parents and the country's judicial system must take into account the best interests of the child, and the judiciary must create a situation regarding the transfer of custody so that the child's future is not compromised. In other words, the person or organization that has custody of the child should make every effort for physical, mental,religious,moral, etc. health so that the child can be a useful person for his community in the future Not that it disturbs order and security and its existence causes insecurity in society. Thus, observing the envy and interest of the child or adolescent is one of the jurisprudential and legal principles that has been considered by jurists and legislators.Other jurisprudential and legal principles of custody and guardianship of homeless and abused children and adolescents are the rule of no harm, the rule of cooperation, the rule of maintaining order, the rule of denying the mustache the rule of benevolence,the rule of the believers under their conditions, matters of account and the principle of dignity

    Keywords: Custody, Homeless Children, Abused Adolescents, Jurisprudential Principles
  • Bagher Hoseinabadi *, Fariba Shayegan, Mehdi Yektaei Pages 69-103
    Introduction

    Family homicides are destructive of this center because they occur as a result of tension and conflict between two or more family members. From the point of view of criminologists, family murders, in addition to the loss of the victim, leave serious consequences and consequences in society, the victim's family and the accused.

    Method

    The present study seeks to narrate family homicides. This article deals with the qualitative approach and method of thematic narrative analysis to discover and extract categories and study the contexts, contexts and causes of family homicides, the study population of family homicides Who had been arrested and confessed to the murder, the sample size was so theoretically saturated with 16 people. The purpose of sampling method and data collection tool was video analysis of interviews with killers. The validity and reliability of the interviews were proven by coding by other people and matching it with the researcher coding.

    Results

    The study showed that major categories such as drug use, especially hallucinogenic drugs, lack of adherence to moral values, childhood problems and injuries, non-compliance with marital life commitments, abusive and violent domestic behaviors, lead to consequences This means the murder of a family member.

    Conclusion

    The perpetrators of this type of murder lacked some individual-social skills and had a sense of revenge due to the suppression of childhood emotions and feelings. When the family environment is not suitable, there is a possibility of family members' reactions and violence against each other, including the murder of a family member.

    Keywords: Family murder, Qualitative Study, Narrative analysis, causal circumstances of murder, Killer
  • Farnaz Mohammadi *, Sima Ghodrati Pages 105-136
    Backgraound and Aim

    This study aimed to investigate the the effectiveness of acceptance and commitment therapy on loneliness and hope among women heading households.

    Method

    This study was a quasi-experimental pretest - posttest with control group. The study population was consisted of all women heading households in Tehran in 2020 that reffering to Welfare Organization of Tehran. The sample consisted of 30 (15 for each group) women heading households that were selected by as an availably and randomly recruits to each of groups. Then, the participants in the experimental group participated in 8 sessions of 90 min of acceptance and commitment therapy. Instruments for gathering data were Snyder’s hope questionnaire (1991) and social and emotional loneliness scale (2004). Then, the data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as MANCOVA.

    Findings

    The results indicate that acceptance and commitment therapy had significant impact on loneliness (p < 0.05) and hope (p < 0.05) among women heading households and their subscales.

    Conclusion

    So, it seems that this intervention is an applicable treatment for improving psychological health for women heading households.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Loneliness, hope, women heading households
  • Ali Ghanbaribarzian, Davoud Zahrani * Pages 137-175

    Purpose and context:

     The purpose of this article is to investigate the effect(s) of the amount and types of using of cyberspace on the types of leisure styles of women students of Isfahan University. In theoretical frame and basis, Bourdieu's theory of leisure style, Gerbner theory in the media effects and Giddens theory, which is compared relationship between leisure style and media, were used.

    Methodology

    This study was a quantitative research using the survey technique. The population, which was considered for this study, was women students of Isfahan University. The data collection means is questionnaire, which included 384 women students of Isfahan University, who were selected through systematic random sampling.

    Results

    For extraction and detection of different types of leisure style, factor analysis has been done on a combination of leisure style (leisure, body management, food and consumption) and after that, 6 different types of leisure style were used, which are such as fashion, sports, religion, science, artistic-musical, modern leisure style, unhealthy leisure style, ordinary daily leisure style.

    Conclusion

    Based on the results of the data, it is found the amount and type of using of cyberspace has a significant effect on students' leisure styles. Keywords: Social Networking, Lifestyle, Leisure Style, Cyberspace, Leisure, women Students.

    Keywords: Social Networking, Lifestyle, leisure style, Cyberspace, Leisure
  • HAJAR CHIANI *, Pantea Jahangir, Nasrin Chamani Pages 177-204

    Determining the effect of acceptance and commitment therapy on Difficulties in Emotion and mental health of women in the addicted family Abstract Women in addicted families are under a lot of stress than other women and suffer from more psychological problems. Therefore, the aim of this study was to Determining the effect of acceptance and commitment therapy on Difficulties in Emotion and mental health of women in the addicted family. Method The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all women in the addiction family of Karaj who were randomly selected and screened using the Goldberg and Hiller (1979) Mental Health Questionnaire from among the statistical population of 30 people and randomly (15 people) in the experimental group and ( 15 people) were assigned to the control group. The experimental group underwent commitment therapy based on commitment and acceptance in 8 sessions. After the intervention, participants responded to the post-test. The collected data were analyzed using multivariate analysis of covariance with SPSS software. The results showed that the participants in the experimental group received higher scores in the mental health questionnaire and lower scores in the emotional difficulty questionnaire than the participants in the control group. These scores are significant at the level of 0.05.The results showed that commitment and acceptance therapy training (act) can be effective in improving the mental health and emotional difficulties of women in addicted families

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Mental Health, Addiction
  • The Relationship between School Atmosphere and Trust in Police in the Attitude of High School Girls in Kerman
    Elham Shirdel *, Maryam Mohammadi, Hamid Shirdel Pages 205-228
    Background and Aim

    Trust is an essential factor contributing to the police's successful function to maintain order in society. The education system and school play an important role in creating social bonds and trust of adolescents and future community builders in this institution. This study's primary purpose was to investigate the relationship between school atmosphere and confidence in the police among high school girls in Kerman.

    Method

    In this study, a survey method and a questionnaire used to collect data. The statistical population consists of female high school students in Kerman in 1398, with a sample size of 380 people selected by a stratified sampling method appropriate to the sample size.

    Results

    The results of descriptive and inferential statistics obtained from the data with SPSS software show that at a significant level of 99%, there are meaningful and positive relationships between the school atmosphere's components and trust in female high school students' police. In other words, with the increase of the emotional, educational, balancing, confrontational, and hopeful atmosphere of the school, trust in the police among female students increases. Also, the variable of communication with friends with trust in the police has a negative relationship. The regression analysis test showed that the school confrontation atmosphere's three variables, contact with friends and school educational atmosphere, explain 15% of the police trust variable changes.

    Conclusion

    Therefore, the school and its connection with students can facilitate the relationship between police and adolescents and the community.

    Keywords: school atmosphere, Trust in police, High School Girls
  • Predicting Cyber Bullying in Gifted Students Based on Quality of Communication with Parents and Mediating Role of Smartphone Addiction
    elham shamsizadeh, zahra eftekhar saadi *, hamdollah jayer vand, saeed bakhtiar poor, behnam makvandi Pages 229-251
    Background and Aim

    The aim of this study was to predict cyber bullying in gifted students based on the quality of communication with parents through smartphone addiction. Research

    Method

    The statistical population of the study includes all gifted students in Tehran and Alborz who volunteered to enter the university in the academic year 1399-1400. 253 of these individuals were selected by available sampling method through online call and online (online) to the Parent-Child Relationship Assessment Questionnaire, Smartphone Addiction Questionnaire, and Bullying Experience Questionnaire - Cyber ​​Victim. Path analysis method was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is a direct and significant relationship between the quality of communication with parents and smartphone addiction with cyber bullying and there is a direct and significant relationship between the quality of communication with parents and smartphone addiction. Smartphone addiction also plays a partial mediator between the qualities of the parent-cyber bullying relationship in gifted students.

    Conclusion

    According to the research, it can be said that by improving the quality of adolescent communication with parents, the rate of dependence and addiction to smartphones and through it, cyber bullying behaviors in gifted students is reduced.

    Keywords: Cyber bullying, Smartphone addiction, Quality of communication with parents
  • Construction and Validation of the Remarriage Attitude Scale (Case Study: Martyrs' Wives)
    Rashin Abdollahi *, javad Einipour, Ahmad souri Pages 253-271
    Background and Aim

    Marriage as the first step in forming a family institution means combining two perspectives and values. This study was conducted to construct and validate an appropriate scale for measuring the attitudes of martyrs' wives to marriage.

    Method

    This applied research utilized a descriptive-survey of factor analysis method. The statistical population of the study includes all the wives of the martyrs in the police force (about 300 people), 81 of whom were randomly selected as a sample. The tool of this research was a researcher-made questionnaire that has three sections "cognitive, behavioral and emotional". The face and content validity of the questionnaire was evaluated by some professors and psychologists and they were approved by CVR and CVI formulas. Finally, the questionnaire consisted of 33 questions that were administered to 30 people in the target population, its reliability was estimated by internal consistency method and Cronbach's alpha formula, which indicated its appropriate reliability.

    Results

    Factor analysis and Varimax method were used to analyze the research. The results of the study showed the existence of seven factors: "evaluation, optimism, pessimism, publicity, desire to have a supervisor, negative perception of fate and fear of loneliness."

    Conclusion

    This scale is a valid and reliable tool for measuring the attitudes of the martyrs' esteemed wives towards remarriage and can use its results to counsel their marriages.

    Keywords: optimism, pessimism, propaganda, desire to have a supervisor, negative perception of destiny, fear of loneliness
  • Assessing the Rate of Depression, Alienation, Self-fulfillment and Cultural Capital of the Child Affected by Symbolic Violence against Married Women in Family
    shekoofeh zand, Mansour Haghighatian *, seyed ali hashemianfar Pages 273-313
    Background and Aim

    Women are the main axis of the family. Violence against women in the family can damage their health and safety and cause a crisis in the family. Of course, there are instances of violence that collective memory does not refer to as violence, as well as showing the adaptation of the patriarchal life of a group of women who are in conflict with egalitarian thinking. The main purpose of this study is to investigate the consequences of this type of violence, i.e. symbolic violence against women in the family.

    Method

    The research method used in this study is descriptive-correlation with the questionnaire. The statistical population of the study is married women in Tehran who were selected based on the development criteria, regions 2, 6, 10, 13 and 17 and 450 women in these regions were determined as the sample size based on sample power software and quota sampling method Were examined because accurate statistics on women affected by this latent violence were not available. The unit of analysis is "individual" and Pearson correlation and structural equation modeling have been used in data analysis and hypothesis testing.

    Results

    It shows that the symbolic violence perpetrated on married women has a significant and negative correlation (-0.49) with achieving their self-fulfillment. There is a significant and positive correlation (0.60) between symbolic violence against married women and their alienation. There is a significant and positive correlation (0.60) between symbolic violence against married women and their depression. There is a significant and negative correlation (-0.29) between symbolic violence against married women and the amount of child cultural capital.

    Conclusion

    The present study shows that symbolic violence is a serious obstacle to achieving self-fulfillment of women and the growth of children's cultural capital and can lead to alienation and depression in women and cause many problems in the family.

    Keywords: Symbolic violence, Cultural Capital, self-actualization, alienation, depression
  • Introducing Family-based Sex Education Model Based on Development and Evaluating its Effectiveness on Knowledge, Attitude, Skills and Styles of Sexual Education of Child Specialists
    Seyyed Mohsen Asgharinekah *, Zobair Samimi Pages 315-338
    Background and Aim

    Sex education is one of the required and challenging areas for empowering child specialists, and requires specialized scientific models appropriate to the cultural context. Therefore, the purpose of this study was to introduce family-based sex education model based on development and investigation its effectiveness on Child specialists' knowledge, attitude, skills and styles of sexual education.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design without a control group. The statistical population of the study was all specialists in the field of children in 2020-2012The research sample consisted of 30 people who participated in 5 four-hour training sessions virtually by volunteering and by calling the sexual education empowerment course. Before and after the training course, all individuals completed the researcher-made questionnaire on family-based sex education model based on development and the questionnaire on sexual education styles of Abdollahzadeh and Keykhosravi (2020) online. Paired Sample t test in SPSS-22 was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the mean scores of pre-test and post-test of participants in the three components of knowledge, attitude and skills of sex education (p<0.001). The results also showed that there was a significant difference between the mean scores of pre-test and post-test in the components of strict and authoritative sexual education style (p<0.05). However, no significant difference was observed in the style of permissive sexual education (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, it is suggested to use the family-based sex education model based on development model for empowerment and professional development courses for child specialists in the field of sexual education.

    Keywords: Sexual Education, Sexual Knowledge, Sexual Attitude, Sexual Skills, Sexual Education Styles, family-based sex education model based on development Model
  • Presenting a Grounded Theory-based Model on Women's Political Participation in Iran
    yahya mirshekaran *, elham vahidi, zahra pishgahi fard, Rooholah Salar Pages 339-369
    Background and Introduction

    Women's participation in high levels of political management is one of the important indicators of sustainable development. Studies show no difference in political participation at the bottom of the political pyramid of power in Iran and the world, but inequality is evident at high levels of power. The present study aims to provide a paradigm model of women's political participation in Iran at the elite level.

    Research Method

    The present study is applied in terms of purpose and qualitative in terms of the nature of the data, which has been done with the grounded theory-based method. The statistical population of the study is women with experience of participation in the political structure of the country who were selected by purposive sampling. After 50 interviews, theoretical saturation was obtained. To measure the reliability of the data, the interviews were carefully conducted and the concepts received by the respondents were always monitored during the interview. In order to analyze the data, the contextual method (open, axial and selective coding) was used and finally, the findings were reflected in the grounded theory model.

    Findings

    According to the findings of the interview, barriers to women's political participation in Iran were classified into six sections: "social, political, cultural, economic, psychological and jurisprudential-legal barriers."

    Conclusion

    Women's political participation is influenced by various factors that are classified into causal, contextual and interventional conditions. Considering the central phenomenon, strategies, plans and actions for women's political participation are adopted, which emerge in the form of the consequences of this diagram.

    Keywords: political participation, Women, Model, paradigm, Iran